Född fenomenal av Josephine Bornebusch

Det enda som Rut inte gillar hos sig själv är sitt namn. Och det är ju trots allt hennes föräldrars fel. Rut är nämligen klarsynt, självsäker och lite smartare än alla andra, hon är helt enkelt född fenomenal!

Vid Ruts sida finns bästa vännen Magda, en översexuell, mytomanisk hypokondriker som helt saknar spärrar och den störiga sportfånen Abbe. Fast Abbe är egentligen ganska schysst om sanningen ska fram och en solklar tiopoängare. Men för Rut finns det andra viktigare saker att tänka på hon är nämligen nördigt intresserad av statistik och andra världskriget och på gränsen till besatt av Anne Franks dagbok. Därför skriver hon själv:

”Hittills lever jag ett väldigt odramatiskt liv. Jag har aldrig behövt fly från nazister och ingen jag känner har suttit fängslad i ett gårdshus. Inte ens min bror, som typ borde sitta fängslad gör det, så jag är fullt medveten om att denna dagbok kanske inte kommer vara helt späckad av spänning. Men jag kommer bjuda på exakthet. När någon hittar min dagbok, om ca 100 år, då ska alla luckor vara ifyllda, allt ska vara glasklart. Så om du läser det här är jag förmodligen redan död.”

Men Ruts liv visar sig inte vara fullt så odramatiskt. Det hela börjar med att den ytliga och populära Kattis paraderar runt i skolan i ett par nya jeans. När Rut försöker motarbeta Kattis hybris blir allt fel. Plötsligt är Rut ansvarig för att få iväg hela sin dysfunktionella klass, med allt från låtsatsgangsters till lajvare, på en skolresa. Frågan är bara vart fan ska de åka? Rolig och skruvad bok som har ett ämne som inte är så tungt att ta till sig.

9789163878626.jpg

Bild tagen från: http://www.bonniercarlsen.se/Bocker/skonlitteratur-barn-och-ungdom-allmant/f/fodd-fenomenal/

//Gymnasiebibliotekarien Emmelie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s