Sökstrategier (Symboler)

Man kan använda olika symboler för att snäva eller bredda sin sökning.

Trunkeringar: Trunkeringar innebär att man gör så att böjningar av ordet kommer med. Eller om man är osäker på hur ett ord stavas så kan trunkeringar också användas. Ett exempel är om man vill söka texter om bibliotek men vill även ha med orden bibliotekarie, biblioteket, biblioteken med mera. Då sätter man trunkeringen efter k:t i bibliotek. Alltså bibliotek* så får man med alla de olika orden ovan i sin sökning.

Trunkeringen kan antingen se ut så här * eller så här: % det är lite olika i olika databaser men de har samma funktion. Testa dig fram i databasen för att se vilket format som just den databasen använder. Är det ett ord som man är osäker på hur det stavas är det I eller E i expe(i)dition. Då kan man skriva exp*dition. På det sättet får man ändå fram träffar på expedition, för då sätter databasen in den bokstav som passar.

Citationstecken: Används om man vill ha just dessa ord i exakt den här ordningsföljden till exempel musiskinstrumentet trumpet om man har orden utan citationstecken kommer det att leta sig in ett AND emellan musikinstrumentet och trumpet vilket gör att musikinstrumentet kan stå på ett ställe i texten och trumpet på ett annat. Men om det sätts inom ”” (citationstecken) så får man det efter varandra i texten. Då ser det ut såhär ”musikinstrumentet trumpet”.

//Gymnasiebibliotekarien Emmelie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s