En annan gryning av Camilla Sten

Boken utspelar sig på 2040 talet i ett Sverige där ett främlingsfientligt parti regerar sedan valet 2034. Partiet har makten över media och polisen. Alla invånare är indelade i klass A-E. Klass A är de medborgarna med svenskfödda biologiska föräldrar samt mor och farföräldrar och de lever utan några restriktioner. Ju längre bort man kommer ifrån A desto mindre rättigheter har man. Klass C då har man en biologisk svenskfödd förälder och restriktionerna gäller inom universitet, bostad, sjukvård och tandvård. Huvudpersonen Isa är klass B vilket innebär att båda biologiska föräldrarna är svenskfödda och en eller flera biologiska mor- eller farföräldrar är utlandsfödda. Restriktionerna gäller tandvård och sjukvård.

Isa kan spelreglerna, håll käften och håll huvudet nere så drar man ingen uppmärksamhet till sig. Om nätterna ser det annorlunda ut då gör Isa och hennes vänner uppror, de sprider flygblad med antiregeringspropaganda och hackar partibloggar. Allt för att i tystnad göra sina röster hörda. ”Vita rosen” som de kallar sig har dock polisen efter sig och när en anonym bloggare säger sig ha den information som behövs för att störta regeringen måste de ta ett beslut om hur mycket de är villiga att offra.

Boken handlar om rasism och rädsla men också om de som vågar stå upp mot hatet och diskrimingeringen. Boken är spännande och obehaglig, det var en sådan bok som stannade kvar länge inom mig och som även efter att den var slut var svår att släppa.

9789170378591-250x386

(Bild tagen från: http://ordfrontforlag.se/ordfront_bok/en-annan-gryning/ )

//Gymnasiebibliotekarien Emmelie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s