Gul utanpå – Patrik Lundberg

Detta är en självbiografi som är skriven i berättandeform. Jong Dae föddes i Korea 1983, 9 månader gammal adopterades han till Sverige. Hans svenska namn blev Patrik Lundberg. Patrik växte upp i en vanlig dysfunktionell familj med en pappa som stack och en mamma med alkoholproblem i småstaden Sölvesborg. Han blev uppfostrad som vilken svensk pojke som helst. Under uppväxten gjorde han allt för att passa in. Han blev clownen den som alla skrattade åt. Skämtade om sitt annorlunda utseende och sin bakgrund.

Under högskolestudierna får han möjligheten att resa till Korea för att studera en termin på Inha University. Allt ställs på ända, han tvingas konfrontera de fördomar som andra haft om honom. Det visar sig att allt inte stämmer med hans adoption och att lära känna sin familj och deras kultur visar sig inte vara så enkelt. I Korea blev han ”The awesome guy”, västerlänningen som alla tjejer blev intresserade av och som alla killar ville umgås med. Under uppväxten i Sölvesborg hade han svårt att få flickvän och många trodde att han var homosexuell. Så att få denna uppmärksamhet var för honom ovant men han njöt av det. Åtminstone till en början, men efter hand blev det ganska jobbigt att hela tiden ha folk omkring sig och aldrig slappna av och vara i fred.

Gul utanpå är en berättelse om utanförskap och om hur det är att inte känna sig hemma någonstans. Det är också ett sökande efter ursprung, rötter och tillhörighet.

Den här boken har precis som onanisterna ett enkelt och ungdomligt språk. Dock är det inte riktigt lika mycket svordomar och könsord som i onanisterna, även om det fortfarande förekommer rätt mycket jämfört med vad det gör i många andra böcker.

29685763_O_1

//Gymnasiebibliotekarien Emmelie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s