Checklista för källkritik på nätet

1: Vem?

Här ställer du dig frågor så som; Vem har skapat sidan? Är det en organisation, ett företag, en myndighet eller kanske en person du känner sedan tidigare? Är det en expert som uttalar sig? Vilka andra webbplatser länkar den till? Kan du hitta information eller en kontaktsida som berättar vem eller vilka som står bakom sajten? Genom att söka på författarnamnet/namnen i en sökmotor kan du kontrollera dess auktoritet på området och få mer information om personen/personerna.

2: Varför?

Här ställer du dig frågor så som; Varför har webbplatsen skapats? Vill man tjäna pengar? Vill man sprida information eller åsikter? Vill man väcka debatt eller underhålla?

3: Vad?

Här ställer du dig frågor så som; Vilken typ av information finns på sidan? Är det fakta eller mest personliga åsikter? Stämmer det med sådant du redan vet? Verkar innehållet pålitligt? Är källan den som den utger sig för att vara? Finns det källor till ställen som bekräftar påståendet och är dessa i så fall oberoende av varandra? Utger sig källan för att vara den enda sanningssägaren i en värld av lögner? Vilka är målgruppen för informationen? Är texterna välskrivna eller dåligt översatta? Är innehållet komplicerat eller lätt att förstå? Passar nivån på texten målgruppen? Ställ dig även frågan, vad finns inte med?

4: När?

Här ställer du dig frågor så som; När gjordes det senast en uppdatering av sidan? När gjordes det senast ett inlägg på sidan? Var det länge sedan kanske informationen inte är aktuell längre? Fungerar länkarna fortfarande?

5: Hur?

Här ställer du dig frågor så som; Hur hittade du sidan? Kom du dit via en sida du litar på? Det är lätt att få en sida att se proffsig ut trots att inte innehållet ligger på samma nivå. Gör alltid en källkritisk bedömning utifrån innehållet inte utseendet.

//Gymnasiebibliotekarien Emmelie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s