Fyra olika medieformer och hur du granskar dem

Text: Kopiera en hel fras eller en rubrik från ett dokument som du vill granska och sätt dem inom citattecken. Gör sedan en sökning i någon söktjänst till exempel Google. Genom det här kan du se vilka webplatser som innehåller texten. I bästa fall kan du även se dess ursprung.

Bild: För att  kolla en bilds ursprung kan du gå in i Googles bildsökningsfunktion. Högerklicka på den bild du vill granska och kopiera URL:en. Gå sedan in på images.google.com och klistra in länken. På så sätt får du information om bilden. Med bildsökningsfunktionen kan du även ladda upp en bild och söka efter exakt eller liknande bildinnehåll.

Med hjälp av webbtjänsten TinEye (www.tineye.com) kan du ladda upp en exakt webbadress till en bild eller ladda upp en digital bild. Du får reda på om bilden finns i andra, ändrade versioner och vart den används (bland de sidor som tjänsten indexerat). Framförallt användbart när du misstänker att en bild som visas i ett sammanhang egentligen har ett annat ursprung.

Att avgöra om en digital bild är äkta eller har manipulerats är lite knivigt. Ett smart trick är att skriva in ”hoax” alltså bluff på engelska bland dina sökord. Med lite tur kan du på det sättet hitta mer information om bilden.

Ljud: Att avgöra om en digital ljudupptagning på nätet är äkta är väldigt svårt. Genom att söka på filnamn eller rubrik i en söktjänst kan du få fram ledtrådar.

Video: När en granskar videomaterial är det viktigt att tänka på ljudkvaliten, bildkvaliten, vem som laddat upp klippet med mera. Kolla även kommentarerna till filmen. Där kan det avslöjas om innehållet är en bluff eller om videon är manipulerad.

//Gymnasiebibliotekarien Emmelie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s